Activități de Ziua Internațională a Cititului Împreună

ZIUA  INTERNAȚIONALĂ  A  CITITULUI   ÎMPREUNĂ

Moto: Cărţile sunt unelte de trăit, instrumente existenţiale.

(Gabriel Liiceanu)

               Se vorbește din ce în ce mai des despre criza lecturii, fenomen real al ultimului deceniu care ne îngrijorează pe toți, atât pe cadrele didactice cât și pe părinți. Adevǎrul este cǎ, în societatea actualǎ, în care informatizarea pune stǎpânire pe un numǎr tot mai mare de activitǎţi, se poate observa cǎ se citeşte din ce în ce mai puţin, iar tinerii se îndepărtează tot mai mult de lectura cărților, motivând, adesea, că orice informație este la un clic distanță.
Este dovedit faptul că lectura înseamnă mai mult decât obținerea de informații, iar rolul nostru, al celor care ne asumăm responsabilitatea de a șlefui caractere este de a-i convinge pe elevii noștri de beneficiile lecturii, de a le trezi pasiunea de a explora lumile infinte de cuvinte, pentru a se desăvârși ca viitori adulți. Tinerii ar trebui să citească dezinteresat, să-și dorească să afle cât mai multe prin intermediul unei lecturi de calitate. Pentru ei cunoașterea cauzelor, a profunzimilor și a relațiilor  dintre diferite evenimente, fapte și, mai ales, oameni ar trebui să devină o stare de necesitate.
La Școala Gimnazială „Miron Costin” Suceava s-a dovedit că acest obiectiv se poate realiza, că există speranță, deoarece, de la mic la mare, am sărbătorit Ziua Internațională a Cititului Împreună prin activități diverse, ai căror protagoniști au fost chiar elevii care s-au bucurat din plin de această minunată aventură în lumea cărților. Este evident că în orice călătorie inițiatică, ucenicul are nevoie de o călăuză, drept urmare, în povestea noastră este vorba și despre oameni frumoși și inimoși ce i-au ghidat pe copii prin tainele lumii, oferindu-le lecții deosebite de viață. Cum s-au numit aceste „personaje” minunate? E lesne de înțeles: PROFESORUL, BIBLIOTECARUL și SCRIITORUL.

ZICI articol