”Moșteniri bucovinene” de Ziua Unirii Pricipatelor Române

”Moșteniri bucovinene” de Ziua Unirii Principatelor Române

          Ziua Unirii Principatelor Române a fost sărbătorită astăzi și de elevii clasei a IV-a A și a III-a B de la Școala Gimnazială ”Miron Costin” Suceava, îndrumați de doamnele profesoare Palaghianu Lavinia Ocsana și  Cozmanciuc Alina Manuela. Poate nu întâmplător a fost și ziua în care a început derularea unui frumos proiect ”Moșteniri bucovinene” la Centrul Cultural Bucovina din Suceava, un început de bun augur.
La invitația domnului Casian Balabașciuc, inițiatorul acestei activități, am pășit în universul atât de bogat și impresionant al unei lumi arhaice, în care s-a îmbinat prezentul cu trecutul. Cu vorba blândă a unui bunic autentic, ne-a încântat cu legendele ”Întemeierii Sucevei” și ”Ștefan Vodă și turcii” din volumul ”Legende istorice din Bucovina” scris de cunoscutul sucevean Simion Florea Marian. Îmbelșugată în fapte și măiestrit prezentată copiilor a fost împărtășită și povestea ”Cufărul lui Ajun” scrisă de domnul Balabașciuc. Am redescoperit astfel valorile spirituale cu care se identificau strămoșii noștri și pe care le dorim să le transmitem tinerei generații: iubirea, adevărul, curajul, iertarea, cinstea, respectul față de viață, stăpânirea de sine, munca.

https://scoalamironcostinsuceava.ro/wp-content/uploads/2020/01/”Moșteniri-bucovinene”-de-Ziua-Unirii-Principatelor-Române.pdf