Săptămâna Educației Globale la Școala Miron Costin Suceava

Săptămâna Educației Globale 2022 /Global Education Week România

14 – 20 noiembrie 2022

           Săptămâna Educației Globale 2022 articol

La Școala Gimnazială „Miron Costin” Suceava, s-au desfășurat în această săptămână, activități interactive, subordonate temei generale a Obiectivelor de Dezvoltare Durabilă, cu un accent special pe domeniile privind pacea și parteneriatul.

Denumirea proiectului este chiar moto-ul campaniei Este lumea noastră, să acționăm împreună!, deoarece este un îndemn pe care oamenii ar trebui să-l conștientizeze, pentru a beneficia de un viitor sigur.

Activitățile din cadrul școlii au urmărit mai multe direcții/ ținte:

  • îmbunătățirea relațiilor interumane: – Ziua Toleranței (16 noiembrie 2022), a fost sărbătorită de elevii claselor Pregătitoare A (prof. înv. primar Ciornei Cristina), 25 de elevi, I H (prof. înv. primar Dumitrov Natalia). Pe aceeași temă, au organizat acțiuni intitulate – Toleranța – virtutea celor puternici – elevii claselor  a VI-a F (prof. Boiciuc Zamfirica), 20 de elevi, a VII-a A și a VII-a C (prof. Juravle Sergiu și prof. Screpnic Angela), 54 de elevi, iar la clasa a VIII-a C (prof. Bestiuc Afanasov Maria), 30 de elevi . Consilierul școlar, Apetrei Daniela, a demarat un proiect de impact pentru clasele a VI-a, denumit Uniți în diversitate. Au participat 55 de elevi de la clasele (a VI-a C și a VI-a D), realizând materiale deosebit de frumoase.
  • salvarea planetei: – Proiectul claselor a VI-a A, B, C, D, E, F ( prof. coord. Vovciuc Ionel), 162 de elevi , Orașul Viitorului  a constat în creare unor machete făcute din materiale reciclabile, în care elevii și-au imaginat o lume făcută de ei. Proiectele au fost realizate în echipe, fapt ce a adus la dezvoltarea cooperării și îmbunătățirea relațiilor colegiale.
  • pacea și drepturile omului: Rețeta păcii – împreună pentru pace, Drepturile copilului (20 noiembrie 2022). Punând laolaltă ingredientele, alegându-le cu grijă, găsind modul de preparare potrivit, 26 de elevi ai clasei a II a D (prof. Palaghianu Lavinia Ocsana), au elaborat Rețeta PĂCII! Porumbeii, mesagerii păcii, o vor răspândi în toate colțurile lumii.
  • activități în parteneriat cu Asociația „Amprenta de bine” – (ONG) și GPN „Țăndărică” Suceava. Activitatea „Treptele Drepturilor Copiilor” a fost realizată de către Consiliul Școlar al Elevilor și de către clasa a IV-a B (prof. Adrobotoaei Elena și Ștefură Anna), 54 de elevi, în parteneriat cu Asociația „Amprenta de bine”. Școala a primit din partea asociației, 12 „trepte” cu textul fiecărui drept.

Elevii și-au ales câte unul, motivându-și preferința prin exemple din viața personală.

După dezbatere, s-a decis afișarea acestora, în două spații vizibile ale școlii, pe scările de acces, pentru ale face cunoscute tuturor.